tiistai 1. toukokuuta 2012

HOT-toko 3

Laitan paimennusviikonlopustamme oman postauksen, kun kerkiän. Ajoin sunnuntaina kahden päivän paimennuksen jälkeen suoraan Hollolan kentälle, Chila oli taju kankaalla koko 1h40min matkan. Teemana olivat hyppy ja noudot. Otin Chilan kanssa vähän hyppyä, mutta se oli niin väsynyt, että silmät lupsuivat. Teki kiltisti sen mitä osaa ja Elina totesi vain, että hyppy on hyvällä mallilla. Onneksi saimme jo aiemmin Aijalta hyvät ohjeet, miten jatkamme eteenpäin hypyn kanssa, jotta tiedän miten etenen. Sitten vain koira takaisin autoon hirsiä vetämään. Itse istuskelin kuunteluoppilaana vielä pitkään ja tuli paljon tosi hyvää asiaa, koska Oili oli kouluttamassa noutoa ja sen jälkeen VOI/EVL-kurssille merkkiä. Noutoon olen jo ohjeet aiemmin saanutkin, mutta oli hyödyllistä katsella, kuinka eri koirat treenasivat sitä ja miten mitäkin koiraa korjattiin.

Merkin opetukseen voi käyttää kierrättämistä, jolloin huudetaan stop kun koira on merkin takana. (Edellyttää, että koira osaa kiertää vauhdilla eri objekteja, puskia, tolppia, ihmisiä jne.) Toinen vaihtoehto on markkeri, eli koira osaa laittaa etutassunsa lätkän päälle ja lätkä laitetaan merkin taakse. Kolmas vaihtoehto on naksauttamalla, eli koira tarjoaa paikkoja ja oikeasta paikasta naksautetaan.

Tasapainoharjoitus auttaa koiraa hahmottamaan merkin ja pysymään siellä ohjaajaan päin seisten. Koira merkin taakse ja pienen etäisyyden päässä itse liikutaan vähän sivulle koiraan katsoen. Kun se liikahtaa, naksautetaan. Koira oppii nopeasti leikin ja vaihtelee koko ajan suuntaa merkin takana sen mukaan mihin ohjaaja liikkuu. 

Nopeutta voi harjoittaa kahdella merkillä, jolloin koira napataan vauhdista ja käsketään merkille. Sieltä käsketään toiselle merkille, etäisyyttä voi vaihdella. Ohjaaja seisoo merkkien puolivälissä. Alkuun esim. kotona ihan pieni etäisyys, lopulta kentällä pitkä matka, että saa kovan vauhdin. Aluksi koiran joutuu todennäköisesti kutsumaan ensin merkiltä pois ja kun lähtee tulemaan, käskee toiselle merkille.

Oili kertoi opettavansa ruudun ja merkin yhtä aikaa, kuuntelutreeneillä varmistetaan, että koira kuuntelee mikä liike on vuorossa. Jos molemmat liikkeet jo oppinut koira alkaa hakea ruudussa tötsän taakse, se viedään oikeaan kohtaan, taputetaan maata ja sanotaan ruutu. Tätä toistetaan kunnes koira menee itse oikeaan kohtaan ja sitten tulee jättipalkka. Aikaa voi mennä tuntikin, mutta hermoja ei saa menettää, eikä ruudun paikkaan saa laittaa nameja tms. houkutinta.

Oleellista merkin treenauksessa on, että se on koiralle superhauskaa ja merkkiä treenataan paljon EVL:aa kisaavalla koirallakin, koska merkki on vain tylsä välivaihe kisoissa ja koira toteaa helposti, ettei viitsi tehdä sitä kunnolla.

2 kommenttia:

  1. Kiitos kun kirjoitit ylös nuo merkkiin liittyvät asiat!!! En päässyt tuonne kerralle ja on kiva että kirjoitit seikkaperäisesti mitä neuvoja käytiin läpi. tuo kahden merkin leikki pitääkin ottaa taas ohjelmistoon, silloin kun sitä tehtiin ei ollut tätä hidastelua mitä nyt on. Soot loistava, tattis vielä.

    VastaaPoista
  2. Ollos hyvä, piti äkkiä kirjata että muistaa. :) Ihan kaikkea en varmaan edes muistanut. Täytyy yrittää ehtiä katsomaan teidän ruutuharkkojakin, kun merkkiä ja ruutua on nyt tarkoitus alkaa opettamaan Chilalle.

    VastaaPoista