Chila

FI TVA FI RTVA HK1 BH Patchcoat Urania (JV-N GV-N)

Chila 2v
Australianpaimenkoira
narttu 
2010-2021

Musta valkoisin ja tan -merkein, pitkä häntä
Leikkaava purenta
Silmät: terveet (2014)
Lonkat: A/A
Kyynärät: 0/0
Lanneranka kuvattu 2012, terve
Rintarangassa spondyloosi ja välilevytyriä 2019
steriloitu
51,1cm
17kg

Chila koiranetissä
Chila temppuilee -video

Harrastukset:

TOKO:
Päälajimme pitkään. Chila oppii kaikki temput nopeasti, mutta palkattoman pitkän suorituksen tekeminen, puhumattajaan ohjaajan jännityksen kestämisestä, on ollut suuri haaste. Nelivuotiaana se valioitui puhtaalla kolmen ykkösen suoralla EVL:sta ja osallistui vielä yksilö SM-kisoihin, joiden jälkeen se jäi "eläkkeelle" lajista. Nykyään se tokoilee harvakseltaan ja sillä on kauhean kivaa. Se on huvikseen opetellut myös uudet EVL-liikkeet, joten eihän sitä koskaan tiedä...

AGILITY:
Chila on nollakone ja kisaa kolmosissa, mutta sillä on valitettavan jännittävä ja sähläävä ohjaaja, joten Chila paineistuu ja kulkee hitaasti kisoissa. Chila on halutessaan nopea, sillä on täydellinen hyppytekniikka ja se ei tiputa rimoja. Se myös irtoaa ja tottelee kaikkia ohjauksia. Pitkän tauon jälkeen Chilalla on ollut treeneissä älyttömän kivaa ja paluuta kisoihinkin kokeillaan vielä.
kuva: Sanna Pyykkönen

RALLY-TOKO:
Chila aloitti lajin TOKO-uransa jälkeen. Se nauttii rallyn treenaamisesta kovasti ja osaa kaiken, mutta ohjaajalle laji on vaikea. Chila on hyvin tarkka siitä, että jokaisella liikkeen osalla on oma nimensä, joten jos ohjaaja muistaa ajoissa ja iloisesti tykittää kaikki sen käskyt kisassa, Chila tekee kyllä täydet pisteet. Mestariluokassa kisaaminen ei ollut helppoa, kun sekä ohjaaja, että koira paineistuivat ajatuksesta, että pitää tehdä virheettömiä suorituksia valiotulosten saamiseksi. Lopulta paine helpotti ohjaajalla ja sitä myöten pikkuhiljaa koirallakin. 
2017 SM-kisoissa Chila sitten päätti näyttää kaikille ja tuloksena valioituminen, sekä joukkue SM-1 ja yksilö SM-2. Chila saavutti samana vuonna myös rotumestaruuden, pm-hopeaa ja oli VAU:n sekä Australianpaimenkoira ry:n vuoden rally-tokokoira.


PK-HAKU:
Olemme harrastaneet lajia pennusta asti, mutta se on ollut täynnä haasteita herkälle ja kaikesta paineistuvalle koiralle. Toisaalta Chila nauttii kovasti käyttäessään nenäänsä ja löytäessään kivoja tyyppejä, joilla on sille herkkuja. 5,5-vuotiaana se korkkasi kokeet ja teki aivan upeat maastot, eikä paineistunut tottiksessakaan. Pisteet T77, M195 ja ykköstulos. Tämä tuntui aivan valtavalta saavutukselta, koska koira nautti tekemisestään suuresti palkattomuudesta huolimatta metsässä. Suurempia tavoitteita meillä ei tähän lajiin ole.

PK-JÄLKI:
Chila on jäljestänyt melko vähän ohjaajan laiskuuden vuoksi, mutta rakastaa touhua yli kaiken ja kepit löytyvät kyllä. Chila viuhtoo menemään jäljellä ja viuhtominen näyttää tismalleen samalta, vaikka se lähtisi harhajäljelle ties mihin. Se on niin onnellinen jäljellä, etten ole viitsinyt kertoa sille jos aina ei mene ihan putkeen.

NOSE WORK:
Hajutesti suoritettu (eukalyptus) ja Kokkolassa asuessamme harrastimme lajia. Erittäin hauskaa tekemistä. Toivotaan, että kisat yleistyvät jossain vaiheessa.

PAIMENNUS:
Chila on kokeillut paimentamista lampailla ja ankoilla muutamia kertoja. Se tykkää molemmista eläinlajeista, mutta odottaa minulta ohjeita ja huomio voi välillä olla ihan muualla, eikä se halua "komennella" paimennettavia eläimiä. 


Chila 7v

Historiikki:

Elinikäinen haaveeni omasta koirasta toteutui vihdoin tammikuussa 2011, kun pieni musta karvapallo muutti luokseni. Pitkällisten rotu- ja linjapohdintojen jälkeen olin päätynyt sekalinjaiseen aussieen. Chilan emä Mai on aivan ihana ja monipuolinen koira ja Chilan isä Jesse on hyvähermoinen ja mahtava harrastuskoira, jonka sukulaisia tunsin paljon ja tiesin niiden kaikkien olevan rohkeita ja terveitä. Chila on tuonut sisältöä elämääni todella paljon ja sen käsittämättömän älykkyyden vuoksi olen todella päässyt kehittymään kouluttajana, kun välillä tuntuu että se päihittää minut ajattelussa. Chila on kaunis ja ihmiset ihailevat aina sen tottelevaisuutta (se lukee pienimmätkin eleeni tehdäkseen oikein).

Chila on hyvin ohjaajapehmeä ja herkkä, eikä sen pää oikein kestä sen tarvetta vahtia kotia ja pihaa, se ahdistuu omasta vahtivietistään. Tämä yhdistelmä on tuonut arkeen haasteita, mutta sterilointi helpotti elämää ja aikuistuttuaan Chila alkoi saada itseluottamusta vuosi vuodelta enemmän. Se on hieman varautunut vieraita kohtaan, eikä välitä lenkillä tai kaupungilla muista ihmisistä tai koirista, eli hyvin helppo tapaus eri paikoissa kulkiessa. Lapsia Chila pelkää ja suhtautumista kohti tuleviin lapsiin (sekä välillä kotipihaan tuleviin aikuisiinkin) voi kuvata pelkoaggressiiviseksi. Sillä ei kuitenkaan ole juurikaan toimintakykyä, eikä se ole koskaan edes yrittänyt purra ketään, vaan väistää. Pääosin nuorempana se huusi karvat pystyssä äristen ja alleen pissien kauempaa pihaan tuleville ihmisille, lähempänä väisti muristen. Opetin Chilan tulemaan aina minuun kiinni kun sitä ahdistaa, jotta tilanteet pysyvät turvallisina ja sillä keinolla huutokin väheni harvinaisuudeksi. Nykyään se sietää vieraat ihmiset pääosin hyvin, saattaa mennä rapsutettavaksikin jos kokee tilanteen muuten turvalliseksi. Se on hyvä yleistämään asioita, joten kaikki koiratapahtumissa tai hevostalleilla tavatut vieraatkin ihmiset ovat sen mielestä kivoja. Tutuimmat ihmiset saavat osakseen syliin pomppimista, vinkumista ja yleistä hepulointia. 

Chila on äärimmäisen kiltti ja miellyttämishaluinen, joten se uskoo aina käskyjä ja masentuu jos sille kertoo/se luulee, että tuli virhe. Se on alustavarma, eikä pelkää ääniä. Ruoka on sen ykköspalkka, mutta se palkkautuu myös vinkupallolla. Se rakastaa tehdä temppuja ja oppii erittäin nopeasti. Chila on sisätiloissa pääasiassa huomaamaton, mutta seuraa varjona minua. Se tarvitsee aivojumppaa useamman kerran viikossa pysyäkseen tyytyväisenä, sekä tietysti vapaana lenkkeilyä. Sille kuitenkin riittää aktivointitemput ja nenäjutut, ei se välttämättä tarvitsisi mitään rankempia harrastuksia. Chila on onnellinen saadessaan olla lähelläni.

Kesäkuu 2016 (Kuva: Kaija Kalaoja)
Maaliskuu 2016
Elokuu 2012


Juhannus 2012 (Kuva: Mari Hakala)

Kevät 2012 (Kuva: Aija Valli)

Helmikuu 2012

jouluna 2011

Chila 11kk, Aussie Open Lohja


Chila kesällä 2011

Chila 4kk
Chila alle 8vk