sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Demo-agia


Tänään pääsimme Seppo Savikon agikouluttajien koulutukseen demokoirakoksi. Siellä oli kouluttajia Päijät-Hämeen alueelta ja demoamassa oli pääasiassa nuoria koiria erilaisten esteongelmien kanssa. Chilalla ei ole mitään ongelmia, mutta emme ole keinua vielä oikeastaan opetelleet, joten ilmoitin sen meidän esteeksemme. Keinu oli aiheena suurimmalla osalla muillakin ja saimme tosi perusteellisen ja hyvän opastuksen siihen, miten keinu opetetaan vaihe vaiheelta koirien erilaiset taipumukset ja pelot huomioiden. Seppo näytti koirillamme, kuinka homma tehdään. Chilan piti näyttää hieman edistyneempää vaihetta, mutta se jännitti liukasta keinua ja etenkin vierasta miestä, eikä päässyt ykkösvaiheesta eteenpäin Sepon kanssa. Siinä se siis vain paukautteli tassulla n. 10cm koholla olevaa keinun päätä. Chila tarjosi kaikkea muuta ja hyppelehti keinun yli. Sitten katsoimme miten homma etenee ja tauon aikana tein itse keinua Sepon ohjeilla. Chila meni heti paukuttelemaan keinua ja etenin siihen asti, että se hyppää vaakatasossa olevan keinun päälle, laskeutuu keinun mukana alas ja tekee kontaktin. (Sepon ohjeessa tähän ei kuulu tehdä kontaktia, koska siinä harjoitellaan vasta epävarmuuden poistoa äänestä ja täräyksestä, mutta koska Chila ei oikeasti pelännyt ääntä yhtään, varoi vain täräystä hieman, en halunnut hienoa kontaktia kieltääkään.) Chila oli aivan innoissaan ja olisi keinutellut varmaan loppupäivän. Tein vähän muitakin esteitä itsenäisesti ja Chila toimi loistavasti. Se ei välittänyt ihmisistä tai muista koirista tuon taivaallista päästessään hommiin. Vieraat kepit se teki yhtä hienosti kuin "omatkin".


Sain paljon oppia koulutuksesta, etenkin osuudesta, jossa kouluttajat harjoittelivat omien koiriensa kanssa niiden ongelmakohtia (yleensä kontakteja). Porukassa sitten ehdotettiin eri ratkaisumalleja ja pilkottiin syyt ja seuraukset, se oli mielenkiintoista. Oli myös hieman negatiivinen yllätys tajuta, kuinka harva kouluttajista tiesi mitään operantista kouluttamisesta. Onneksi oma agikoutsimme ei kuulu heihin. Itselleni on selvä asia, että koiran on tajuttava tarkalleen mitä siltä halutaan ja kehu/naksu/palkka on osattava kohdistaa täsmällisesti, muuten menee pieleen. Aika iso osa koirien ongelmista esteillä johtui kuitenkin siitä, että ne olivat saaneet palkan ihan jostain muusta kuin siitä mistä ohjaaja halusi sen antaa.
Chilan hieno Englannista tuomani Mastan loimi. :)
Lopuksi vielä kuva otusteni ilta-aktiviteeteista. Niihin kuuluu olennaisena osana, että Inksu nuolee Chilan jalkoja, roikkuu niissä ja lopuksi yleensä puree jotain jalkaa, minkä jälkeen se kiitää karkuun itsetyytyväisenä. Chila ei pistä sitä kovin pahakseen, koska menee usein itse seisomaan Inksun ylle, jos vaikka Inksua huvittaisi roikkua sen jaloissa. ;)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti