keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Shepmate's-leiri ym.


Päivitykset ovat vähän jääneet kesähelteillä... Kesäkuussa olimme Chilan kanssa kahtena päivänä seuraamassa agin SM-kisoja Nastolassa, missä kisasivat myös Mai, Tala ja Elsa. Lauantaina Chila sai painia katsomossa Hali-siskon kanssa, mikä oli erityisen kivaa, ja hyvin pieni jaksoi kentän laidalla sunnuntainkin. Se sai kovasti ihailuja ja pääsi fanikuviinkin pikkutyttöjen kanssa. Sittemmin mörkökausi on iskenyt päälle niin, että kaikki lapset ovat sen mielestä enemmän ja vähemmän vaarallisia muiden mörköjen ohella. Lapset muuttuvat kyllä kivoiksi heti jos ne heittelevät palloa. Muutenkin siedätysharjoitukset erilaisiin mörköihin ovat ohjelmassa. Murinaa ja pöhinää esiintyy milloin sattuu, etenkin jos neiti on väsynyt tai tylsistynyt.


Chila on heppalenkkeillyt jonkin verran ja on tointunut sopivasti hepan potuksta, eli väistää vieraita hevosia, mutta ei murise niille ja uskaltaa kuitenkin ohittaa ne. Kokeilin mitä Chila tekee jos Venla ottaa ihan kunnon laukkapätkän lenkillä ja käskin Chilan odottamaan niin että Venla lähti laukkaan sen edelle. Ajattelin että Chila voi vähän arastella kavioiden töminää ja vauhtia. Vielä mitä, Chilan silmissä välähti ja se lähti kuin tykin suusta laukkaamaan kilpaa! Se oikein leijaili vielä pitkään laukkapätkän jälkeen, joku greyhound sen sisuksissa asustaa.


Juhannuksen vietimme Kannuksessa Shepmate's-leirillä, oli hienoa kun Hansu huoli mukaan "lapsenlapsensa", eli Hansu on kasvattanut Chilan isän, joka valitettavasti ei päässyt paikalle. Ihmisiä oli parikymmentä ja koiria reilusti enemmän. Ilmat eivät olleet ihan parhaat mahdolliset, mutta vain yhtenä päivänä kastuttiin ihan kunnolla. Hyttysenpistoja oli miljoona leirin jälkeen, mutta kivaa oli! Siellä oli hauskaa porukkaa ja saimme loistavia neuvoja eri lajeihin. Chilan ohjelmassa oli tokoa, agia, jälkeä, hakua, esineruutua ja paimennusta. Chila oli ihan innoissaan, kun pellolta ja metsästä löytyi ruokaa, leluja, ja tyyppejä joilla oli kasoittain nakkeja! Tosin samalla piti kyllä katsoa ettei mamma jää liian kauas. Iltaisin saunottiin ja grillattiin ja koirat leikkivät jonkin verran, mutta superaktiivisten päivien ansiosta ne kyllä enimmäkseen lepäsivät huoneissa. Yritän tehdä jonkinlaista treenilistaa:


TO:

Vähän agia ja tokoa. Putki oli pop ja agirata veti muutenkin puoleensa niin, että tokosta ei juuri tullut yhtään mitään. Enemmän siis tutustelua muihin pentuihin.

PE:

agi - putkea, pöytää (yritin harjoitella minipöydän kanssa niin Chila pinkaisi iloisesti maxi-pöydälle ja oli kovin ylpeä löydettyään korkeamman pöydän), vähän sylkkäriharjoitusta.

toko - perusasentoa, vähän seurausta (edelleen todella haastavaa muiden tehdessä agia lähellä), leikkimistä kentällä

paimennus - melko pienessä pyöröaitauksessa, hihnassa, Mari Morko opasti. Chila tykkäsi syödä papanoita. Pari ok pätkää, syttyi kyllä, mutta ei ihan ymmärtänyt miksei saa juosta vapaasti.

jälki -  ensimmäistä kertaa pellolle namiruutuja, 3 kpl. Innoissaan meni nenä maassa pellolle ekan ruudun jälkeen ja tarkasti popsi namit. Houkuttelin kehuen pois ennenkuin ruutu oli täysin tyhjä.

haku - tämäkin ensimmäistä kertaa. Vieraat maalimiehet olivat hieman jänniä. Alkuun maalimies jäi lähelle ja näkyviin. Chila lähti lujaa, mutta epäröi hieman ennen kuin uskaltautui syömään nakkeja. Parin jälkeen meni lujaa perille asti. Pari viimeistä maalimiestä menivät ihan piiloon n. 30 metriin, Chila meni hienosti nakeille ja maalimiehet syöttelivät pois, itse menin vain perässä enkä paljoa puhunut.  Sain hienot opastukset lajiin ja maalimiehenä toimimiseen itsekin, kiitokset Hansulle ja muille mukana olleille.

esineruutu - tämäkin uusi asia meille. Teimme kaistaleita. Vein Chilan omia leluja metsään, ensimmäisen Chilan kanssa yhdessä. Chila haki lelun innokkaasti. Toisen minä vein ja Pipa piteli Chilaa. Lelu oli vähän kauempana ja Chila lähti innolla, mutta ei uskaltanut mennä tarpeeksi pitkälle. Kävelin perässä hiljakseen ja haki lelun, kun olin n. viiden metrin päässä Chilan perässä. Kolmannen lelun vei Pipa ja minä pidin Chilaa, mutta minun piti taas kävellä sen perässä että uskalsi etsiä. Käytti lopulta hyvin nenää, jotta lelu löytyi oksien alta.

LA:

haku - eri maalimiehet. Lähti kuin ammus ja meni suoraan maalimiehen luokse (menivät Chilan nähden piiloon). Kolmas maalimies meni 50metriin. Chila lähti lujaa, mutta näkymätön seinä tuli vastaan n. 35 metrissä, ja se palasi aina siitä takaisin luokseni. Maalimies tuli sitten piilosta itse pois ja uusi yritys, piiloon Chilan oman rajan kohdille. Hieman epäröiden Chila uskaltautui sitten piilolle. Täytyy vahvistaa maalimiesten mukavuutta ja mun tylsyyttä, on tosi kiinni minussa.

agi - ohjausharjoituksia, puomit ihan matalalla. Mun jalat on niin solmussa, ettei ota kyllä selvää mitä kuvioita yritän tehdä... Chilalla oli kivaa ja se meni kyllä oikeaan suuntaan. Kontaktiharjoitus muistutukseksi puomin lopussa ja sit koko puomi. Mariia oli valmiina avustamaan, mutta Chila pysähtyi kontaktille itse, toistimme puomin kolme kertaa. Muulloin sai varoa, kun Chila yritti karata puomille aina kun mahdollista.

jälki - pellolle pieni ruutu, hyvin jo tajusi missä menee poljettu alue.

paimennus - Chila oli turhan väsynyt, söi lähinnä papanoita. Ihan lyhyt pätkä ja kehuen pois.

toko - maahan-seiso-maahan harjoitusta, meni aika sujuvasti!

SU:

toko - neuvoja Pipalta, Hansulta ja Marilta. Maahanmeno hyvä ja nopea, muuten saisi tehdä intensiivisemmin, mun pitää palkata nopeammin. Ihmisryhmässä seuraus vähän hidasta, muuten hyvä. Luoksetulon loppuosan opettelua, eli likituloa. Tulee hyvin jos menen polvilleni ja nojaan taakse, mutta mun polvet ei meinaa moista kestää...

jälki - metsään pieni namiruutu ja lyhyt jälki. Muurahaisista huolimatta innostunut pentu ja teki tosi tarkkaa työtä.


Hansu otti pari pätkää videota sunnuntaina:


Chila palloleikkiä


Giusa & Chila ihmisryhmä


   

Lampaat ovat edelleen kivoja Chilan mielestä.

 


Leirin jälkeen hain kissankin kotiin hoitopaikasta maanantaina. Inksu oli 1v-synttäriensä kunniaksi aloittanut kiiman ja mourusi neljä päivää. Chila ei voinut käsittää mitä sen kaverille on tapahtunut ja katsoi mua sen näköisenä, että voitko mamma korjata tän, tää on rikki!? Inksu vain polki takasilla, mourusi ja punkesi takamustaan Chilalle. Öisin se onneksi suostui nukkumaan mun vieressä ja nyt on suunnitelmissa kissan leikkautus... Muuten se oli viihtynyt hoidossa hyvin ja saa onneksi kuulemma mennä toistekin. Inksu kun luulee olevansa koira, eikä sitä voi kauheasti yksin jättää.


Chila tökkii ja haastaa leikkiin, eikä kaveri edes avaa silmiä kunnolla...


Korvaliimat eivät pysyneet leirivauhdissa, mutta silti korvat eivät enää nouse pystyyn. Nyt ne ovat molemmat asettuneet tuon korkeamman korvan mallisiksi, saa nähdä pääsisimmekö jo liimarumbasta eroon...


Pentuagility-kurssimme on nyt ohi. Viimeisellä kerralla teimme radanpätkiä, jotka Chila teki leikiten. Mitään jyrkkiä käännöksiä emme tehneet, suoria linjoja lähinnä. Uutta oli Aloitus pöydältä ja siitä putkeen ja hypylle, mutta sekin oli Chilasta kivaa. Kaksi lasta leikki agikentän toisessa päässä treenien aikana ja se meinasi aiheuttaa ongelmia mörköilevälle Chilalle. Onneksi agiesteet ovat huippujuttu ja pienen kyyristelyn ja pöhinän jälkeen Chila innostui suorittamaan tehtävät. Odottaessa se taas pöhisi lapsille, joten heitin heille Chilan pallon. Hetkessä lapset olivat kivoja, niillähän oli pallo! Chila meni myös rapsuteltavaksi omatoimiseksi heti perään. Treenien loputtua pienenpi lapsi, n. 7v tuli vastaan ja kumartui silittämään Chilaa päästä, jolloin Chila kavahti vähän kauemmaksi, mutta antoi sitten koskea eikä murahtanut. Pääsemme todennäköisesti jatkamaan agia Kanavan Koirakillassa elokuussa, mikä on loistavaa.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti